Kersttradities wereldwijd

Straks vieren we met z’n allen Kerstmis. Wij Belgen denken direct aan twinkelende kerstbomen, foute kerstmuziek en lekker eten. Maar niet overal ter wereld wordt Kerstmis op dezelfde manier gevierd. Elk land houdt er zijn eigen – soms vreemde – kersttradities op na. We zetten de meest opvallende  op een rijtje.

Tsjechië – schoen werpen

De dag voor Kerstmis is een spannende dag voor de vrouwelijke vrijgezellen in Tsjechië. Die dag gaan ze met hun rug naar hun voordeur staan en gooien ze een schoen met hoge hak over hun schouder. De manier waarop de schoen terechtkomt, bepaalt hoe hun liefdesleven er het komende jaar zal uitzien. Wijst de punt van de hak naar de deur, dan zal de eigenares van de schoen het volgende jaar trouwen. Wijst de hak in de andere richting, dan zal ze het volgende jaar nog een jaartje als vrijgezel door het leven gaan.

Venezuela –  roller skaten

In Caracas, Venezuela ga je de ochtend voor Kerstmis op rollerskates gezwind naar de kerk. Om deze traditie veilig te laten verlopen, worden alle straten autovrij gemaakt. Om middernacht barst het vuurwerk dan los.

Oekraïne – spinnenwebben

Oekraïne heeft wel een heel speciale manier van kerstbomen versieren. In plaats van met kerstballen en slingers gebruiken ze namaakspinnenwebben. De traditie stamt af van een ontroerende legende over een arme weduwe en haar kinderen die zich geen kerstversiering konden veroorloven. De kerstboom stond er dus kaal bij. Op kerstochtend ontdekken ze tot hun grote vreugde dat een spin hun kerstboom had verpakt met een fijn web dat schitterde in de zon.

Polen – hooi op tafel

De Polen houden er enkele bijzondere gebruiken op na. Zo wordt onder een wit tafellaken een beetje hooi gelegd als symbool voor de armoede van Jezus. Verder wordt voor het kerstdiner een soort kersthostie verdeeld onder de gasten. Aan tafel wordt ook altijd een vrije plaats gehouden voor een onverwachte gast. Deze plek aan tafel wordt ook gedekt met bord en bestek want er moet altijd ruimte zijn voor bijvoorbeeld een dakloze.

Peru – robbertje vechten

In Peru gaan de inwoners van de provincie Chumbivilcas met elkaar op de vuist op Kerstdag. Deze traditie heet ‘Takanakuy’ of ‘wanneer het bloed kookt’. De bedoeling van deze gigantische vechtpartij is om oude geschillen te beslechten of – hoe kan het anders – hun mannelijkheid te bewijzen.

Kortom, alle kersttradities hebben zo hun charmes. Al haal je je high heels uit de kast of versier je de kerstboom met spinnenwebben, het belangrijkste is natuurlijk om samen met je geliefden een gezellige Kerst vol onvergetelijke momenten te beleven.

kersttradities wereldwijd