Over Artsen Zonder Grenzen

Partnership

Als corporate partner van Artsen Zonder Grenzen verzorgt grafische uitgeverij Buromac de verkoop van kerstkaarten en bureaukalenders voor goede doelen. Buromac is al 60 jaar gespecialiseerd in kwaliteitsdrukwerk. Stijlvolle en luxueuze wenskaarten, zakelijke kerstkaarten en nieuwjaarskaarten zijn daarvan het resultaat. Verder verkopen wij ook bureaukalenders en e-cards voor Artsen Zonder Grenzen. Voor elke verkochte kaart of kalender schenkt Buromac € 0,20 aan Artsen Zonder Grenzen. Dankzij de steun van talrijke bedrijven schonk Buromac over de jaren heen al € 1.106.160

Van links naar rechts: Iris Provoost, Partnership Coordinator Artsen Zonder Grenzen, Jan Jonckheere gedelegeerd bestuurder Buromac NV

Uw trouwe steun redt levens

"Artsen Zonder Grenzen is Buromac en haar klanten bijzonder dankbaar voor de trouwe steun van de afgelopen jaren. Cruciale medische zorg bieden bij conflicten, natuurrampen en epidemieën en aan mensen die geen toegang hebben tot gezondheidszorg is onze kerntaak. De medewerkers van AZG zijn er trots op dat ze dit verschil kunnen maken dankzij u. Gaan naar plaatsen waar niemand anders gaat... dat is waar “zonder grenzen” precies voor staat. Voor de lokale bevolking betekent dit vaak het verschil tussen leven en dood. En voor u, die ons steunt, betekent dit de zekerheid dat uw centen worden gebruikt voor levensnoodzakelijke acties. Bedankt voor uw engagement en uw steun."  - Meinie Nicolai, directeur Artsen Zonder Grenzen België

Professioneel team

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie die alles op alles zet om slachtoffers van oorlogen, van rampen, en van epidemieën te kunnen verzorgen. Ze zijn voor 99% gefinancierd door particulieren en private organisaties. Als internationale neutrale en onafhankelijke organisatie hebben ze één belang voor ogen: dat van de patiënten.

 

Projecten

De hulporganisaties van Artsen Zonder Grenzen beperken zich niet alleen tot crisissituaties. De meeste projecten zijn van langere duur waarbij Artsen Zonder Grenzen vooral met de lokale bevolking samenwerkt. Ze zijn actief in 72 landen.

Campagnes

Artsen Zonder Grenzen voert ook campagnes. Hiermee wil ze wijzen op het lot van volkeren in nood, en op het recht op gezondheidszorg voor iedereen.

Wat realiseerde AZG met de giften sinds de samenwerking met Buromac?

 • AZG verdeelde...
  • 1.000 hygiënekits. Per kit kunnen 24 mensen worden verzorgd (prijs per kit 88€)
  • 58 flexibele wateropslagtanks van 5m³ (prijs per stuk 1.730 €)
  • 55.453 muggennetten (prijs per stuk 5,41€)
  • onderdak via beschuttingskits voor 100 families (plastic zeil om gebouwen en/of tenten mee te beschermen, 1.901€ per kit)
 • AZG vaccineerde...
  • 50.000 personen tegen mazelen dankzij de aankoop van 5 kits (9.567€ per mazelenkit)
 • AZG behandelde...
  • 3.125 cholerapatiënten (17.068€ per cholerakit, één kit kan 625 patiënten verzorgen)
  • 2.193 kinderen tegen ondervoeding (40,5€ per kind)
 • AZG kocht...
  • een operatietafel aan (17.140€) 10 chirurgische kits om 1.500 patiënten te opereren (9.532€ per kit)
 • AZG stuurde...
  • een dokter naar het terrein gedurende 1.562 dagen (64€ per dag)

Meinie Nicolai bedankt Buromac voor 1 miljoen euro gift

Epidemieën bestrijden

Artsen Zonder Grenzen maakt in vele projecten wereldwijd toegang tot drinkwater mogelijk. Het doel is het voorkomen van door water overgebrachte ziekten zoals cholera en tyfus, die snel tot humanitaire rampen kunnen uitgroeien. 

In crisisgebieden is noodhulp vaak de enige bron van veilig water voor bevolkingsgroepen. AZG gelooft dat toegang tot water en gezondheid een mensenrecht is. Door te zorgen voor water, sanitaire voorzieningen en hygiëne voorkomen ze het ontstaan van ziekten. 

Geconfronteerd met de verspreiding en de impact van het COVID-19- virus, breidde Artsen Zonder Grenzen haar activiteiten uit in Europa en haar bestaande projecten op andere plaatsen in de wereld. De focus in de projecten ligt steeds op de meest kwetsbare bevolkingsgroepen, en dit was niet anders in België.

COVID-19-virus

AZG’s grootste zorg was de uitbraak van covid-19 op plaatsen waar mensen in erbarmelijke omstandigheden leven zoals in vluchtelingenkampen of conflictgebieden, waar toegang tot gezondheidszorg al zeer moeilijk is. In vele landen waar AZG werkt, zijn er weinig medische actoren en is er bijna geen intensieve zorg voorhanden. Deze crisis vergroot de druk in de gezondheidszorg van die landen nog meer. Daarom blijft het ook belangrijk AZG’s bestaande projecten te versterken.

Artsen Zonder Grenzen heeft veel expertise in de bestrijding van epidemieën, zoals bij de uitbraak van ebola, waarbij infectiepreventie en controle van levensbelang zijn. Deze expertise inzetten geldt niet alleen voor de bestrijding van de coronapandemie maar evenzeer voor de lassakoorts epidemie die nog steeds woedt in Nigeria. AZG stelt ook alles in het werk om duizenden kinderen te beschermen door ze te vaccineren tegen mazelen en hen zorgen toe te dienen om ondervoeding tegen te gaan. Hetzelfde geldt voor epidemieën van tuberculose en cholera, die blijven voortduren.

Ook het hiv-/aidsvirus, dat eveneens slachtoffers blijft maken, vraagt om medische interventie om de ziekte te voorkomen en onder controle te houden. Patiënten moeten een behandeling blijven krijgen, zowel waar de ziekte minder voorkomt als bij urgente situaties, zoals in de Centraal-Afrikaanse Republiek, waar de veiligheidssituatie onze activiteiten bemoeilijkt.

Artsen Zonder Grenzen kiest ervoor om hulp te bieden waar de noden het hoogst zijn en om de grenzen te verleggen van wat mogelijk is. En we staan gelukkig niet alleen in deze strijd. Dankzij uw engagement kan Artsen Zonder Grenzen waarden als menselijkheid, solidariteit en empathie blijven uitdragen in haar acties wereldwijd.