Ben jij dit jaar de Chinese vrijwilliger om een overheerlijk kerstmenu op tafel te toveren? Misschien ben jij die handige hobbykok die geen schrik heeft om lekker gewaagd te gaan in de keuken en altijd topgerechtjes op tafel zwiert. Of misschien ben jij die simpele kok, die net als ik en 90 % van alle overige vrouwen en mannen, dit jaar opnieuw de zware taak hebben om een origineel (?) kerstmenu samen te stellen. Wel, dan deel ik jou graag mijn tips op weg naar het perfecte (humhum) kerstmenu. We kunnen dan alleen nog maar hopen dat iedereen achteraf vingers en duimen aflikt!

Je kerstmenu

Zorg eerst dat je weet wie je gasten zijn. Komen er ook kinderen? Dat zijn vaak moeilijkere eters en op zo’n avond wil je toch niet zeggen: ‘je eet wat de pot schaft!’ Voor hen hoeft een torentje van dit en een mousse van dat niet. Dat ziet er allemaal te vreemd uit. Ik maak meestal een aparte maaltijd voor de kids en laat hen ook eten vόόr de volwassenen. Kinderen zijn met gewone bereidingen al heel tevreden!

Daarnaast hou je best ook rekening met allergieën (gluten, koemelk, noten,…), diabetici of misschien heb je wel een zwangere vrouw op bezoek? Contacteer deze personen even voor je je kerstmenu samenstelt zodat je weet wat wel en niet mag.

Bereken voor hoeveel personen je zult moeten koken en kijk als dit matcht met jouw keuken. Is je oven groot genoeg? Heb je plaats genoeg op je vuur? Zorg dat je geen kerstmenu uitkiest, waarbij je de avond zelf moet beseffen dat je eigenlijk een vuurtje tekort komt!

De voorbereidingen

Je hebt je kerstmenu uitgekozen, dan komt het er nu nog op aan van goeie voorbereidingen te treffen.

Maak eerst en vooral een boodschappenlijstje:  hoe uitgebreider, hoe beter, want eens je in de winkel staat, loop je te stressen en vergeet je de kleinste dingen zoals die zak chips die je nog wou voor het aperitiefje van de kids.

Als je zaken moet bestellen zoals de vis of de ijstaart, wees er dan tijdig bij (minimum 1 week op voorhand!), want het zou wel eens kunnen dat jij niet de enige bent die net die avond vis of ijstaart wil eten!

Ga je voor een kerstmenu die je nog nooit eerder uitprobeerde? Een goede tip: test deze dan een 2-tal weken op voorhand uit met je gezin. Zo ontdek je misschien dat je vlees nog wat meer gekruid mag zijn en dat je eigenlijk wat meer boontjes per persoon mag voorzien.

De avond zelf

Zorg ervoor dat alles wat je op voorhand kan doen (aperitiefhapjes, saus maken, aardappelen schillen,…) gedaan is. Kijk ook na als al het materiaal dat je in je keuken nodig hebt binnen handbereik ligt.

En ok, ik geef het toe, ik ben een lijstjes-freak. Ik maak altijd een lijstje met alles wat er van aperitief tot dessert onder mijn gasten hun neus zal verschijnen. Doe ik het niet, dan vergeet ik gegarandeerd iets.  Zoals het appel-zalmhapje dat ik net iets te ver in de frigo had verstopt of die toastjes die ik in de berging had laten liggen!

Dek je tafel, versier de living en vergeet ook niet om jezelf in je mooiste outfit te hijsen!

Blijf jezelf, vertrouw op je planning en deze avond wordt helemaal top!