Jan Jonckheere, gedelegeerd bestuurder van Buromac NV, bezocht enkele projecten van Artsen Zonder Grenzen (AZG) in Kenia.

Bezoek aan de projecten van AZG in Kenia

Bezoek aan de projecten van AZG in Kenia


Hij vertelt hier over zijn ervaringen:

“Op dinsdag 9 juni 2015 kreeg ik de gelegenheid van Artsen Zonder Grenzen België om voor een drietal dagen als donateur enkele projecten in Kenia te gaan bezoeken. Ons bedrijf Buromac, partner van AZG sinds 2000, doneerde tot op heden meer dan 850.000 euro met de verkoop van zakelijke kerstkaarten. Per verkochte kerstkaart wordt een deel van de opbrengst aan AZG overgemaakt.  Phillippe Matthys, verantwoordelijke voor partnerschappen bij AZG, was mijn reisgezel.

Onze bedoeling was om twee projecten te gaan bekijken in de directe omgeving van Nairobi en af te sluiten met een bezoek aan de Kenia Supply unit van AZG. Eind 2013 stelde AZG een kleine 800 medewerkers te werk in Kenia. AZG is er actief sinds 1987.

Het werd een leerrijke ervaring waarin nog maar eens duidelijk werd welke nood er is aan organisaties zoals AZG die vaak in moeilijke omstandigheden gezondheidszorg toegankelijk maken voor iedereen en die noodhulp bieden bij het uitbreken van epidemieën.

In het Artsen Zonder Grenzen hospitaal in Kitera

In het Artsen Zonder Grenzen hospitaal in Kibera

‘s Avonds laat kwamen we aan in Nairobi na een tussenstop in Kigali. Met de taxi werden we gebracht naar het guesthouse van AZG Kenia. Dit huis fungeert als transitcentrum voor alle medewerkers van AZG, zowel logistieke als medische, die werkzaam zijn in Afrika. ‘Mama Nancy’ baat het huis uit en werkt sinds jaar en dag voor AZG. Als ze over haar werkgever praat en over haar gasten is het net alsof ze over haar kinderen bezig is. Ze straalt het uit!

Wat mij opviel die avond was vooral hoe alle huizen bijzonder goed omheind zijn met hoge muren en prikkeldraad erbovenop. Er staat altijd een guard aan ieder ijzeren hekken dat toegang geeft tot een woning of bedrijf. Veiligheid is een zeer belangrijk issue en je ziet ook niemand ‘s avonds op straat lopen.  Op weg van de luchthaven naar het guesthouse zag je eigenlijk alleen de betere buurten.

Zicht op de sloppenwijk van Kibera vanuit het AZG-hospitaal

Zicht op de sloppenwijk van Kibera vanuit het AZG-hospitaal

Kenia is een land van uitersten met zeer rijken en zeer armen. Er is zich een stevige middenklasse aan het ontwikkelen. De economische groei is bij de hoogste in Afrika. Toch zijn er nog heel veel mensen die in de sloppenwijken in zeer armoedige omstandigheden leven. Maar er is beterschap op komst. Wegen- en nutsleidingen worden aangelegd. Klinieken worden gebouwd. Het pionierswerk en de tomeloze inzet van jaren van AZG en z’n mensen levert z’n vruchten af en stilaan wordt het land rijp om op termijn op z’n eigen benen te gaan staan. Dan zullen voor AZG nieuwe uitdagingen de kop opsteken in andere landen of nieuwe conflictgebieden.