Dag 1
Na het ontbijt de volgende morgen vertrokken we naar het project in de sloppenwijk van Mathare gelegen in het Zuidoosten van Nairobi. De sloppenwijk kent een kleine 90.000 inwoners op een paar km². Het was voor mij een echte shock om te zien hoe de mensen daar armoedig, zonder essentiële sanitaire voorzieningen en met amper een dak boven hun hoofd, leven. De vuilnis lag gewoon opgehoopt langs de straat. Een doordringende geur was altijd aanwezig. Het risico op overdraagbare ziekten is hier vanwege de zeer slechte levensomstandigheden zeer groot. De inwoners verdienen geld met kleine kraampjes waar ze fruit, groenten, kledij enz.  aanbieden.

Het Mathare project wordt gerund door AZG Frankrijk en Corine of ook Coco genoemd is er projectleider. Ze is  zeer gemotiveerd en verricht baanbrekend werk. Het leiden van zo’n project vergt niet alleen organisatie- en leiderschaptalent,  je moet ook kunnen omgaan met mensen, prioriteiten stellen, noden vaststellen, het overzicht bewaren, contact onderhouden met het Ministerie van gezondheid en zoveel meer.

Coco haar activiteiten waren verspreid over een drietal klinieken waarvan één recent gebouwd door de overheid. Alle klinieken worden aan de ingang bewaakt door ongewapende security. Ik overloop ze één voor één:

  1. Hospitaal voor slachtoffers van seksueel geweld, behandeling en preventie van HIV en spoedgevallendienst. Sinds 2008 verstrekt AZG hier gratis medische zorg en psychologische ondersteuning voor mensen / kinderen die seksueel misbruikt werden. Elke maand komen tientallen mensen waarvan meer dan de helft kinderen naar het centrum voor hulp. Meer dan 1.500 patiënten per jaar worden behandeld. Het zijn vooral vrouwen waarvan 60% jonger dan 18 jaar. Daarnaast is er een spoedgevallendienst met twee beschikbare ambulances. Ofwel bieden de mensen zich aan in het hospitaal ofwel gaat men ze ter plaatse gaan bezoeken en eventueel ophalen. Ook HIV /Aids neemt een belangrijke plaats in het takenpakket in. De grote verdienste van Artsen Zonder Grenzen in Kenia en andere Afrikaanse landen ligt ondermeer in het betaalbaar maken en het gratis geven van medicatie tegen HIV. Dit hospitaal is sober en veel minder modern ogend dan bij ons maar wel voorzien van het nodige materiaal om snel patiënten te kunnen verzorgen. Buiten enkele consultatieruimtes en enkele bureaus is er ook nog plaats voor een viertal bedden. De essentie is het gratis bieden van eerste hulp en medicamenten.
  2. Green house: Hier worden mensen met medicatieresistente tuberculose opgespoord en behandeld. Dat is een zeer lange ( twee jaar ) en dure behandeling (die kan oplopen tot 30.000 euro/patiënt ). Patiënten dienen tot 20 pillen per dag te nemen die een op maat gemaakte cocktail zijn om te kunnen genezen. In deze kliniek was er een Duitse hoofdverpleegster hoofdzakelijk omringd door plaatselijk verplegend personeel van alle soorten religies en afkomst. Dat laatste is zeer belangrijk wil men alle lagen en religies binnen de bevolking als patiënt aantrekken. Samen met HIV is tbc in deze sloppenwijken een chronische ziekte die snel grote proporties zou aannemen als organisaties als AZG gezondheidszorg niet zouden toegankelijk / gratis maken.
  3. Nieuw gebouwde kliniek ( genaamd “ mama Lucy “ ) door Ministerie van gezondheidszorg. Hier heeft AZG niet alleen een spoedgevallendienst ontwikkeld waar gratis eerste hulp wordt aangeboden maar was er ook een afzonderlijke entiteit waar patiënten met cholera worden behandeld. Recentelijk is er immers opnieuw cholera uitgebroken in de sloppenwijken. Cholera is snel en gemakkelijk te genezen als je er tenminste op tijd bij bent.

 

P1110581

P1110596

P1110619

P1110666

P1110549

P1110566