Tijdens de feestdagen genieten we van gezellig samenzijn met familie en daar hoort natuurlijk een kerstdiner bij. Vaak zitten we urenlang aan tafel en dan kan er achteraf al eens een kilootje bijkomen. Is jouw eerste goede voornemen in januari dan ook steeds om die feestkilo’s weer kwijt te raken? Laten we nu al starten met die goede voornemens! Hier vind je vijf tips om gezonde kerstsnacks aan je gasten te serveren.

Hou het licht

Een kerstmenu bestaat vaak uit wel 5 gangen. Hou de snacks vooraf daarom licht en gezond. Een leuk idee is ook om het kerstmenu te vervangen door kerstsnacks. Zo zit je de hele avond gezellig samen en kiest elke gast wat hij eet.

Je kan bijvoorbeeld spiesjes maken met een mozzarella-balletje, een blaadje verse basilicum en een kerstomaatje. Dit is een makkelijk recept en iedereen zal smullen!

https://cafedelites.com/caprese-salad-christmas-wreath/

 

Koken met kids

Zijn jouw kinderen niet te vinden voor groenten en fruit? Waarom laat je hen niet meehelpen in de keuken! Hun eigen creaties zullen ze vast met trots aan de familie voorstellen. Met verschillende soorten fruit en rauwkost kan je een leuke kerstman of kerstboom maken, helemaal thema-proof! Gezond eten en kerstdecoraties in één klap, perfect!

https://www.stuckonyou.com.au/blog/quick-easy-christmas-food-for-kids/

 

Een gezond soepje

Een soep doet het altijd goed als voorgerecht, maar als je dit in een klein glaasje of tasje serveert is het ook ideaal als snack. Soep is bovendien lekker en gezond!

https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/76304/knolseldersoep-met-boschampignons

 

Zoete zonde?

Aan het einde van de avond kan je afsluiten met een zoete kerstsnack. Dit kan bij de koffie of als dessert.  Een gezond dessert is niet altijd even makkelijk, een leuk idee is een fruit crumble. Je kan eindeloos variëren in de soorten fruit en je hebt er minder deeg (en calorieën) voor nodig dan in andere taarten of gebak. Bovendien is het superlekker: winwin! Serveer de crumble in kleine schaaltjes voor de gasten.

https://njam.tv/recepten/appel-crumble

 

Een goede voorbereiding en daarna… genieten

Het voordeel van deze snacks is dat je ze allemaal op voorhand kan maken. Het is toch veel aangenamer om het kerstfeest gezellig met je gasten te kunnen doorbrengen in plaats van alleen in de keuken? Met een goede planning en voorbereiding kan je op het feest samen met je gasten genieten!